Motion till riksdagen
2016/17:1859
av Sten Bergheden och Lars-Arne Staxäng (båda M)

Kanal från Vänern till Uddevalla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda möjligheten att bygga en kanal från Vänern till Uddevalla och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Historiskt har frågan om en kanal mellan Vänern och Uddevalla varit uppe flera gånger. Det är den kortaste sjövägen mellan Vänern och Västerhavet. Trots flera utredningar så har planerna aldrig genomförts. Om man bara tar hänsyn till sjötrafiken så finns det många åsikter om värdet av en ny sjöväg i förhållande till andra kommunikationer. Men på senare år så har det kommit upp ett nytt stort skäl för att bygga en ny vattenväg.

Flera utredningar visar på stora risker för översvämningar framåt, översvämningar som kan ge mycket stora konsekvenser för många människor och byggnationer runt hela Vänern och Götaälvdalen. Eftersom Vänerns enda utlopp Göta älv har en begränsad kapacitet riskerar vattennivån att höjas till kritiska nivåer under kraftig vårflod eller under perioder med riklig nederbörd. Ett större jordskred vid älvens stränder skulle kunna stoppa båttrafiken helt samt orsaka enorma skador på kringliggande fastigheter. Genom att bygga en helt ny kanal mellan Vänern och Uddevalla kan vi bättre reglera vattennivån samtidigt som vi har möjlighet att bygga en modern sjöväg som har kapacitet att ta moderna kanalbåtar från hela Europa.

 

 

Sten Bergheden (M)

Lars-Arne Staxäng (M)