Motion till riksdagen
2016/17:179
av Ann-Britt Åsebol (M)

Bättre jämförelser i omsorgen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förstärka kvaliteten i omsorgen genom att stimulera till bättre jämförelser mellan verksamheter, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Många äldre som har behov av stöd från äldreomsorgen uppskattar möjligheten att kunna påverka sin omsorg, till exempel genom att välja bort en utförare man inte är nöjd med. Anhöriga och bekanta kan tipsa om bra verksamheter när man är i behov av omsorg. Däremot är det sämre med de jämförelser som ofta finns på kommunernas hemsidor. Detta då dessa jämförelser sällan fokuserar på de aspekter som just de äldre finner viktiga.

Frågor om i vilken grad den äldres individuella behov står i fokus för omsorgen från hemtjänsten, om det ofta är samma personer som kommer hem till en och hur många som tidigare valt bort en viss verksamhet, om man får hjälp med de saker man vill och på det sätt man själv önskar är exempel på saker som äldre tycker är viktiga. Istället brukar frågorna i kommunernas jämförelser som handlar om bemötande och punktlighet finnas med i jämförelserna, vilket förstås är väsentligt, men det är inte de aspekter som äldre finner allra viktigast.

Det är självfallet positivt att valfriheten inom vård och omsorg har ökat de senaste åren. Men det finns också en potential att förbättra den. Ett sätt är att stimulera kommunerna till att göra jämförelser mellan omsorgsverksamheter som lägger fokus på de saker som de äldre tycker är viktiga. Det kan exempelvis göras inom ramen för SKL. Bättre jämförelser där äldres behov är i centrum stärker valfriheten och kan höja kvaliteten i omsorgen.

 

Ann-Britt Åsebol (M)