Motion till riksdagen
2016/17:1768
av Johan Nissinen m.fl. (SD)

Upphovsrätt


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa incitament till att förbättra de lagliga tjänster som finns för streamning för att på så sätt låta marknaden vara delaktig i att piratkopieringen upphör och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att uppdatera och reformera lagstiftningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan internets tillkomst har antalen brott mot upphovsrättslagen eskalerat. När det gäller piratkopiering av film och musik är det idag relativt enkelt att få tillgång till illegalt material via streamingtjänster och nedladdningssidor. I en rapport från filmbranschen har man gjort gällande att man endast i filmbranschen går miste om över 800 miljoner årligen till följd av detta.

Sverigedemokraterna ser allvarligt på piratkopiering. Vi anser dock inte att stora resurser ska prioriteras på att jaga enskilda fildelare, vilket oftast är ungdomar, och där dagens resurser istället kan användas på ett mer effektivt och rationellt sätt. Vi anser att fokus istället bör ligga på att stänga ner de illegala streaming- och nedladdningssidorna, och genom internationella avtal kan vi verka för detta men även stoppa annan form av piratkopiering. Men vi tror främst på att skapa incitament till att förbättra de lagliga tjänster som finns för streaming för att på så sätt låta marknaden vara delaktig i att piratkopieringen upphör, vilket regeringen bör ges tillkänna.

I Sverige infördes 1999 en privatkopieringsersättning där tanken med denna ersättning var att upphovsmännen skulle få ersättning trots att det kopierades musik för privat bruk via kassettband. Men teknikens utveckling har nu gjort att lagstiftningen inte har hängt med på detta område. Idag används inte kassettband längre för att kopiera eller lyssna på musik. De allra flesta väljer idag istället tjänster som t.ex. streaming för att lyssna/ta del av musik.

Vid köp av vissa produkter får konsumenten idag betala en engångsavgift som ska täcka den privata kopieringsersättningen. En situation kan då uppstå där man får betala dels denna ersättning för hårdvaran som är erforderlig för att spela upp exempelvis musik, dels för lagliga streamingtjänster där man genom avtal betalar för att ta del av det upphovsrättsskyddade materialet, vilket av konsumenten kan upplevas som märkligt. Lagstiftningen ligger efter på detta område och detta tydliggörs i och med att fallen vid domstolsprövning blir allt mer komplicerade.

Branschen efterfrågar reformer för att underlätta deras arbete och spridning av material samtidigt som man vill göra det svårare för de illegala sajterna att sprida samma material. Vi vill därför tillsätta en utredning för att uppdatera och reformera lagstiftningen på området.

 

 

Johan Nissinen (SD)

 

Josef Fransson (SD)

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Angelika Bengtsson (SD)

Aron Emilsson (SD)

Cassandra Sundin (SD)

Sara-Lena Bjälkö (SD)