Motion till riksdagen
2016/17:1634
av Laila Naraghi och Thomas Strand (båda S)

Förbud mot införsel av kärnvapen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta behovet av ett tillägg i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet som förbjuder införsel av kärnvapen i landet, likt den finska lagstiftningen, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En kärnvapenexplosion skulle ha fruktansvärda humanitära konsekvenser. Det är 71 år sedan de amerikanska kärnvapenbombningarna av Hiroshima och Nagasaki. Hundratusentals människor fick sätta livet till på grund av bomberna, både direkt och långt senare, och de båda städerna ödelades fullständigt.

Bomberna som användes då var relativt svaga i jämförelse med de som finns i kärnvapenmakternas arsenaler i dag. Fortfarande finns nästan 16 000 kärnvapen kvar.

Vi får aldrig glömma offren för kärnvapnen och den fruktansvärda förstörelse som människan släppte lös mot sig själv.

Kärnvapen är ett ständigt hot mot hela mänskligheten.

Frågan om kärnvapen i Sverige aktualiseras med jämna mellanrum. Till exempel vid amerikanska flottbesök och i samband med ryska flygningar över Östersjön. I samband med diskussionerna om det svenska värdlandsstödsavtalet med Nato var det också en del av debatten. Riksdagens alla partier är överens om att kärnvapen inte ska få föras in i vårt land.

Finland har i sin kärnenergilag en tydlig mening som förbjuder införsel av kärnvapen till landet. Den lyder: ”Det är förbjudet att till Finland införa kärnladdningar samt att här framställa, inneha och spränga sådana.” (4 §). Det tydliggör vad som gäller i landet och denna inställning har bidragit till avspänning i regionen, något som också Sverige har gagnats av.

Sverige bör beakta behovet att liksom Finland ha en sådan lagstiftning för att klargöra vår syn på kärnvapen inom vårt lands gränser och på så vis sända tydliga signaler till både våra medborgare och omvärlden vad gäller detta. En sådan lagstiftning bör ha en naturlig plats i svensk lagstiftning. Därför bör behovet av ett tillägg i lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet, som förbjuder införsel av kärnvapen i landet, beaktas.

 

Laila Naraghi (S)

Thomas Strand (S)