Motion till riksdagen
2016/17:1615
av Ann-Christin Ahlberg och Phia Andersson (båda S)

Våld och idrott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att aktivt förebygga och förhindra våld och skadegörelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idrott, intressen, hobbyer förenar människor och skapar engagemang och glädje för väldigt många. Våld och skadegörelse hör inte ihop med idrott. Trots det sker det ibland våld och skadegörelse av olika de slag på till exempel fotbollsläktare som inte är av sportslig karaktär och kräver stora polisinsatser och mycket ideellt arbete från föreningar. Detta våld och denna skadegörelse förstör för så många som är intresserade av sporten och stoppar det idrottsliga.

Då detta utförs av oftast vuxna människor måste arbetet för att förhindra detta och den som utför våldet/skadegörelsen måste få stå till svars mer på ett kännbart sätt så att inte det dåliga ta över det goda med att få möjlighet att utöva eller se på en spännande och intressant match exempelvis.

Det förebyggande arbetet är väldigt viktigt så att inte fler tar efter utan i stället uppmuntrar att ta efter de goda exemplen så att alla kan få gå och se på något som är roligt och spännande, inte otäckt och farligt.

 

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

Phia Andersson (S)