Motion till riksdagen
2016/17:1612
av Börje Vestlund (S)

Oberoende granskning av mänskliga rättigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur Sverige ska leva upp till artikel 33 om oberoende granskning av konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett av få jämförbara länder som fortfarande saknar oberoende granskning av mänskliga rättigheter i Sverige. För att vara trovärdiga i vår kritik av andra länder behöver en oberoende granskning av mänskliga rättigheter prioriteras och kvalitetssäkras.

Sverige har fått upprepad kritik från FN för avsaknaden av oberoende granskning. När Sverige tillträdde konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD) gjordes en särskild utredning Främja, skydda och övervaka SOU2009:36 om hur Sverige skulle uppfylla artikel 33 i konventionen. Sedan dess har förslagen fallit i glömska och blivit inaktuella. Dessutom har ojämlikheten i levnadsvillkor, trots brister i datainsamling, konstaterats av till exempel Myndigheten för delaktighet. Demokratiutredningen SOU2016:5 konstaterade också stora brister i delaktighet i politiska och demokratiska beslut, vilket är en direkt kränkning av artikel 4.3 i konventionen.

FN har tagit fram riktlinjer för genomförande av oberoende granskning av artikel 33 i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Dessa bör ligga till grund för en översyn för hur Sverige ska leva upp till FN:s rekommendation om oberoende övervakning.

 

 

Börje Vestlund (S)