Motion till riksdagen
2016/17:1611
av Serkan Köse (S)

Ersättning för advokater


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten att se över hur advokaters redovisning av arbetade timmar i en rättsutredning kan förbättras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag krävs ingen tydlig redovisning kring vem eller vilka som deltagit i en rättsutredning. Endast antalet timmar redovisas. Idag kan det se ut som om den enskilde advokaten har en orimlig arbetssituation.

Förtroendet för rättsväsendet riskeras då man idag inte ser vilka som de facto utfört arbetet kring en rättsutredning. Därför ska det inte enbart arbetade timmar redovisas utan även vilka som utfört själva arbetet.

En advokat tillförordnas, enligt lag. Det är advokaten som ansvarar för arbetet som har gjorts och är också den person som begär att få ersättning för antalet nedlagda timmar. Det är upp till varje domstol att bedöma huruvida ersättningskravet är rimligt eller inte.

Det är inte ovanligt att advokater skickar sina biträdande jurister i sitt ställe vid polisförhör. Detta ska klienten givetvis få godkänna. Inte heller är det ovanligt att advokater i enklare fall ber om att få sätta annan i sitt ställe vid förhandling. Detta är då något domstolen godkänner och hanterar. Det är också viktigt att understryka att det alltid är den tillförordnade advokaten som har det fulla ansvaret för ärendets handläggning.

Frågan huruvida redovisningen, så som den ser ut idag, kan förbättras för att öka förtroendet för rättsväsendet, kan vara intressant att utreda närmare.

 

 

Serkan Köse (S)