Motion till riksdagen
2016/17:1552
av Tina Ghasemi (M)

Fler bostäder och en mer rörlig bostadsmarknad


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fler förenklingar behöver genomföras i plan- och bygglagen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att reavinstskatten måste ses över och på sikt sänkas och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att strandskyddet behöver reformeras för att möjliggöra för byggandet av fler bostäder och skapa förutsättningar för jobb och tillväxt i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bristen på bostäder, inte minst i storstäderna, utgör en av Sveriges största utmaningar. För att förbättra förutsättningarna för jobb och tillväxt i hela landet måste det befintliga bostadsbeståndet därför utnyttjas mycket bättre och antalet bostäder bli betydligt fler.  Idag krävs det ofta ett stort startkapital eller goda kontakter för att kunna få tag på en bostad. Så kan det inte vara. I Sverige ska det vara enkelt att hitta ett boende. Ingen ska behöva tacka nej till jobb eller studier för att de inte hittar någonstans att bo. Vi måste därför ta krafttag i bostadspolitiken för att få en bättre och mer rörlig bostadsmarknad.

Hindren på vägen dit är många och åtgärderna för att få dem ur vägen desto fler. Ett av hindren utgörs av omfattande tvingande byggnormer som byggherrar måste förhålla sig till. Alliansregeringen vidtog en rad åtgärder för att minska antalet krångliga regler, och att byggandet i Sverige just nu är det högsta på flera år måste ses i ljuset av detta. Samtidigt finns det åtskilligt kvar att göra och fler förenklingar i plan- och bygglagen måste till för att öka takten i bostadsbyggandet.

Ett annat hinder är reavinstskatten, den skatt som tas ut på eventuell vinst vid försäljning av en bostad. I Stockholm och andra större städer i Sverige är efterfrågan på bostäder väldigt hög, vilket leder till höga reavinster och därmed hög beskattning av försäljningen av bostäder. Det leder till inlåsningseffekter på bostadsmarknaden och att det befintliga bostadsbeståndet utnyttjas väldigt dåligt. För att frigöra fler av de bostäder som redan är byggda måste därför reavinstbeskattningen ses över och sänkas när de offentliga finanserna så tillåter.

Vidare måste strandskyddet bli mer flexibelt. Allmänhetens tillgång till stränder, vilken har sin grund i allemansrätten, är viktig att värna, men hänsyn måste också tas till det ökade behovet av bostäder. Strandskyddet behöver därför reformeras. 

 

 

Tina Ghasemi (M)