Motion till riksdagen
2016/17:1511
av Margareta Cederfelt (M)

Mobiltelefon och bilkörning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna till en tydligare formulering i trafikförordningen gällande mobiltelefon och bilkörning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett föregångsland när det gäller trafiksäkerhet. Nollvisionen om att ingen skall dödas eller skadas allvarligt i trafiken har gett resultat. År 2000 omkom 591 personer i trafikolyckor och mellan juli år 2015 och juli år 2016 omkom 277 personer.

Det finns studier som entydigt visar att handhållen mobiltelefon påverkar reaktionsförmågan hos föraren. Reaktionsförmågan försämras med 27 procent om föraren sms:ar under färd och med 46 procent om föraren talar i handhållen telefon enligt Transport Research Laboratory, 2014. Olycksrisken ökar 23 gånger om föraren sms:ar. Att sms:a under bilkörning är med andra ord lika farligt som att framföra fordonet rattfull enligt Virginia Tech Transportation Institute, 2009. Enligt Children´s Medical Center New York, 2013, är det i USA fler unga som omkommer (3 000) på grund av mobilanvändning bakom ratten än på grund av rattfylleri (2 700).

Ett stort antal EU-länder har ett lagkrav på handsfreeutrustning för att mobiltelefoner skall få användas under körning. Exempelvis har Danmark inskrivet i sin vägtrafiklag att fordonsförare under färd ej får lov att använda sig av handhållna mobiltelefoner. Trafikförordningen från den 1 december 2013 är betydligt otydligare med formuleringen i 4 kap. 10 §: Vid färd på väg med motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användandet av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning, endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.

Med en tydligare formulering ökar signalvärdet, och möjligheten till alternativa tolkningar minskar. Alla former av beteenden som försämrar körförmågan och riskerar att leda till fler olyckor ska motverkas.

 

Margareta Cederfelt (M)