Motion till riksdagen
2016/17:1510
av Margareta Cederfelt (M)

Standard för hbt-certifieringar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten ska stimulera framväxten av fler hbt-certifieringar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan 2008 erbjuder Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, så kallad hbt-certifiering.

En hbt-certifiering innebär konkret att ett företag eller en organisation som arbetar strategiskt för en god och öppen arbetsmiljö för sina anställda och/eller för ett respektfullt bemötande av patienter/klienter/brukare utifrån ett hbt-perspektiv kan tilldelas ett certifikat för att de uppfyller vissa uppställda krav.

Ett hbt-certifikat för ett företag eller en organisation kan betyda så mycket mer än att organisationen enbart utbildas i hbt-frågor. Det är för många organisationer och företag även ett bra sätt att utveckla sig själva och inte minst att marknadsföra sig och det kan därför också innebära en inte oväsentlig marknadsfördel. Utbildning kring hbtq-frågor och ökat medvetandegörande av hbtq-personers situation är mycket bra. Den monopolliknande situation som råder på marknaden kring hbt-certifieringar idag är dock olycklig.

En mångfald av certifieringsföretag vore bra och att det införs en standard för hbt-certifiering vore önskvärt. På så sätt skulle diskussionen om vad som är lämpliga/rimliga krav för en certifiering breddas och fördjupas och man undviker att en enda organisation själv bestämmer kraven.

 

 

Margareta Cederfelt (M)