Motion till riksdagen
2016/17:1492
av Åsa Coenraads och Mats Green (båda M)

En jämställd friskvård inkluderar häst


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att införa ridsport i den skattebefriade friskvården och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nu är det hög tid att göra friskvården mer jämställd. Om detta har regeringen uttalat sig positiv men inget gjort. Kontakten med hästar har dokumenterat positiva effekter på vårt välbefinnande och bidrar till både fysisk och psykisk motion. Vi lever ett allt mer ohälsosamt liv och rör oss allt mindre, det är därför viktigt att vi politiskt uppmuntrar och underlättar för bättre hälsa och friskvård.

Ridsport är en av våra största sporter och en bra aktivitet att uppmuntra till för att främja friskvård och bättre psykisk hälsa i samhället. Sporten omfattar redan idag närmare en halv miljon utövare och på Sveriges närmare 540 ridskolor genomförs över 8 miljoner timmar på hästryggen. Ridsporten är och har alltid varit en kvinnodominerad sport och har alltid blivit styvmoderligt hanterad och bortprioriterad för andra sporter som till exempel fotboll.

Hästsporten växer glädjande nog i Sverige och antalet människor som på ett eller annat sätt arbetar med eller för hästsporten växer med det. Detta medför glädjande mervärden i samhället på många sätt, men det bidrar framför allt till friskvård och fler arbetstillfällen.

Ridsporten exkluderas från friskvårdsbidraget och får därmed inte den skattebefriade friskförmån som många andra sporter får. Hästsporten är en viktig del av samhället och borde få komma fler till del. Genom att uppmuntra ridning som friskvård skulle den komma fler människor till gagn och bidra till bättre folkhälsa.

Både folkhälsominister Gabriel Wikström och finansminister Magdalena Andersson har sagt att hästsport ska ingå i den skattebefriade friskvården men beslutet dröjer. Ytterligare ett år har gått och ministrarna har ännu inte infriat sitt löfte, ett dåligt betyg för en feministisk och jämställdhetsförespråkande regering.

 

Åsa Coenraads (M)

Mats Green (M)