Motion till riksdagen
2016/17:1471
av Erik Ottoson (M)

Försvaret av Gotland


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Gotland måste försvaras i syfte att värna svenskt territorium samt för att bistå Nato i försvaret av Baltikum och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av ytterligare förstärkning av de svenska militära styrkorna på Gotland och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Gotland är av stort strategiskt värde för försvaret av Sverige och Europa. Besitter man Gotland och lyckas gruppera kvalificerat luftvärn och sjömålsrobotar så kontrollerar man i princip hela Östersjön, vilket kan komma att bli av avgörande strategiskt intresse framgent. Ett geopolitiskt inte otänkbart scenario är att främmande makt skulle vilja annektera hela eller delar av Baltikum. I den svenska solidaritetsförklaringen ingår att Sverige inte ska förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-medlemsland eller nordiskt land. Om utländsk trupp rullar in Baltikum så kommer Nato behöva ta in förband genom luften och via Östersjön då kanalen från Polen mellan Kaliningrad och Vitryssland är väldigt begränsad. En verksam sådan luft- och sjöoperation är i princip omöjlig, alternativt leder till oerhörda förluster om för Natofientligt kvalificerat luft- och sjövärn finns på Gotland.

Därför riskerar Sverige att utsättas för att främmande makt ”lånar” Gotland för att stationera ut nämnda vapensystem i syfte att förhindra en motaktion från Nato. Detta kan försvåras rent praktiskt och taktiskt om vi själva redan har samma system på plats som kan försvåra eller omöjliggöra den formen av ”lån”.  Av bland annat denna anledning är ett starkt Gotland av oerhörd vikt för stabiliteten i regionen, och många kunniga militärstrateger både inom och utom Sverige är förundrade över varför vi inte har nämnda förband på plats över tiden. Den moderata försvarskommittén har bland annat föreslagit att Sverige bör söka samarbete med USA för att öva med luftvärnssystemet Patriot på svenskt territorium. Det skulle vara viktigt steg i att stärka våra möjligheter att i händelse av kris kunna försvara Gotland.

Nyligen har överbefälhavaren dessutom fattat beslut om att omgående placera militär styrka på Gotland men försvaret av denna viktiga ö kräver en insats av ännu större omfattning.

 

 

Erik Ottoson (M)