Motion till riksdagen
2016/17:1407
av Jimmy Ståhl (SD)

Snabbare införande av mobilförbud vid bilkörning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att påskynda införandet av ett tydligt förbud mot handhållna mobiltelefoner vid körning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under den förra mandatperioden beslutade den dåvarande regeringen att ta fram en lag som reglerar mobiltelefonanvändningen i bil. Nu måste Sveriges trafikanter få en tydligare lag som gör våra vägar säkrare. Den nya regeln i trafikförordningen räcker inte. Skrivningen är för otydlig då det ska bevisas att användning av mobiltelefon påverkat din körning negativt. Polisen får en omöjlig uppgift att bevisa vad det är som gör att föraren framfört sitt fordon trafikfarligt.

Lagar som stiftas måste vara tydliga – både för den som ska övervaka lagarna och den som ska rätta sig efter dem. Regeringen ser idag över att få till en hårdare lagstiftning men det går på tok för långsamt och liv riskeras i väntan på utredning från regeringen.

Alltför många gör annat än att framföra sitt fordon säkert, skriver sms, facebookar, spelar wordfeud och den senaste trenden med Pokémon Go som i en undersökning framkom att 23 % av de tillfrågade uppgett att de spelade medan de körde bil. Flera medier har rapporterat om singelolyckor och dödsfall i trafiken av just användande av Pokémon. Tekniken går framåt och autonoma fordon är på framfart vilket är glädjande, men har man ett föraransvar så ska man koncentrera sig på körningen och ett förbud mot handburen mobiltelefonianvändning bör införas omgående.

Det ska vara ett tydligt förbud med kännbara straff mot att sända sms, facebooka samt annat användande av en handhållen mobiltelefon samtidigt som man kör bil. Förbudet ska skicka en tydlig signal och få trafikanterna att ändra sitt beteende. Ny tydligare lag bör införas omgående.

 

 

Jimmy Ståhl (SD)