Motion till riksdagen
2016/17:1386
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

Förlängd utbildning för alla som läser på idrottsgymnasium


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheter till förlängd utbildning för alla dem som läser på idrottsgymnasium och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En elitidrottares karriär är relativt kort; vanligast är att den pågår då personen är mellan 15 och 25 år gammal. För att hålla en hög nivå krävs det att väldigt mycket tid läggs ner på att träna och tävla, tid som idrottarna inte sällan tar från den tid som övriga unga människor lägger på skolarbete. Många idrottare tvingas därför välja mellan att skaffa sig goda skolresultat eller framgångar inom idrotten.

Under idrottarens aktiva karriär påverkar inte dåliga betyg eller bristfällig utbildning den enskilde särskilt mycket, utan effekterna visar sig när karriären är över. Att skaffa dig ett jobb om du inte genomgått gymnasiet är inte det lättaste i dagens samhälle.

Därför vill vi utreda möjligheten att ge alla de elever som studerar på våra idrottsgymnasier en anpassad studieplan. Studieplanen föreslås ge den enskilde längre tid på sig för att fullfölja en utbildning inom gymnasieskolan, än vad som är fallet idag.

Många av sporterna är även av säsongsbunden karaktär, vilket gör att studieplanen även bör vara flexibel under året.

På så sätt ges idrottare en förbättrad möjlighet att kunna idrotta på elitnivå och samtidigt skaffa sig en utbildning, något som de har stor nytta av den dagen som idrottskarriären är över.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)