Motion till riksdagen
2016/17:1384
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

Nationell databank över inspelade lektioner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten ska införa och driva en nationell databank över inspelade lektioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Barn och ungdomar är vår framtid. Men för att de ska kunna axla och klara av att bli vår framtid, så krävs det att vi vuxna redan tidigt i livet ger dem bra verktyg. Det viktigaste enskilda verktyget är en bra utbildning. Genom att tillhandahålla dem det, ger vi dem möjligheten att både utveckla och påverka sina liv och samtidigt ta ansvar för vårt samhälle och dess utveckling.

För att kunna få en bra utbildning så krävs det bra skolor. En skolas framgång baseras till största delen på skolans viktigaste resurs, lärarna. Lärarnas framgång baseras på att de har en hög kompetens som de vidmakthåller och utvecklar allt eftersom åren går och samhället utvecklas. Skolan är idag mycket flexibel och föränderlig och det kräver lärare som utvecklas med den.

Sverige står inför stora utmaningar i skolan. De sjunkande kunskapsresultaten i skolan är oroande. Att det då samtidigt finns lärare – skolans viktigaste resurs – som arbetat i yrket i många år, men knappt fått någon vidareutbildning sedan de utexaminerades från lärarutbildningen, är inget annat än en skandal. En kombination som inte går ihop.

Utbildning och lärande kan ske på många sätt. Ett smart, enkelt och billigt sätt är att lärare får lära av varandra, detta genom att man nyttjar redan idag befintlig teknik.

Genom att staten (via lämplig myndighet) skapar en nationell databank med inspelade lektioner – där såväl goda som mindre goda exempel finns skulle lärare runtom i landet på ett enkelt och billigt sätt ges möjlighet att få ta del och lära av sina kollegors misstag och framgångar.

Självklart är det bara lärarna som filmas. Självklart läggs bara lektionen upp i banken om läraren själv vill detta. Om systemet baseras som på Youtube så skulle  de lektioner som är omtyckta snabbt komma högt upp och arkivet skall innehålla mappar och sökord som skulle vara lätta att hitta. Via kommentarer så får lärarna snabbt feedback och kan med sin mentor vidareutveckla sin yrkesroll. Idag råder det en enorm lärarbrist och dessa bästa lektioner kan i sämsta fall även visas för elever som ett komplement när behörig lärare saknas.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)