Motion till riksdagen
2016/17:1383
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

Nivåindelad språkintroduktion efter förkunskaper


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att dela upp individer i introduktionsprogrammet språkintroduktion på gymnasiet efter förkunskaper och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag finns det fem stycken introduktionsprogram i gymnasieskolan. Syftet med programmen är att obehöriga elever ska ges möjlighet att komma in på ett nationellt program eller få ett arbete.

Ett av de fem programmen är språkintroduktionsprogrammet. Det är ett program som är till för ungdomar som nyss har anlänt till Sverige. Utbildningen har därför stort fokus på det svenska språket.

Det stora antalet nyanlända har det senaste året dock påverkat programmet på ett negativt sätt. Skillnaderna i förkunskaper hos eleverna på programmet skiljer sig kraftigt åt – mer än tidigare – med alltifrån elever som har genomgått grundskola till elever utan tidigare skolgång. Att mängden elever – inte minst mängden ungdomar utan tidigare skolgång – ökat kraftigt gör förstås situationen ännu svårare. Grupper ställs lätt mot varandra och en av grupperna blir förlorare – något som även samhället blir. För att ge varje individ en större chans att lyckas bör därför en ny nivåindelning införas.

En bra början är att dela upp eleverna i två grupper: de som har genomgått grundskola och de som inte har genomgått grundskola. På så sätt kan resurser lättare sättas in där de bäst behövs samtidigt som man minskar risken för att olika grupper ställs mot varandra.

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)