Motion till riksdagen
2016/17:1370
av Jimmy Ståhl och Carina Herrstedt (båda SD)

Syntest vid körkortsförnyelse


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten till obligatorisk syntest vid körkortsförnyelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi har en vision om noll döda i trafiken och för att nå dit krävs en hel del åtgärder, en av åtgärderna man kan införa är att man gör syntest när man förnyar sitt körkort. Synen försämras successivt med tiden och så sakta att man många gånger inte själv märker av att man ser sämre. Ofta börjar synen bli sämre redan vid 40 års ålder men även tidigare. I 40 till 45-årsåldern säger optiker att man får ett synfel som heter presbyopi och som rent konkret innebär att personer får problem att se på nära håll.

För att få ett körkortstillstånd så krävs det att man gör ett syntest, det är det enda syntestkravet man har för att få köra motorcykel och bil under en hel livstid.

Genom ett enkelt syntest vid den obligatoriska förnyelsen av körkort, så får man reda på om synen har förändrats och kan då införskaffa glasögon eller linser som gör att man blir en bättre förare i trafiken.

Kostnaden för att utföra dessa syntester är försumbara i förhållande till den ökade säkerhet vi får på vägarna. Optikerförbundet vi har talat med har förslag på att införa syntester vid 45 års ålder men synen förändras även för yngre vilket gör det rimligt att istället vid varje körkortsförnyelse göra syntest.

Vi anser därför att syntest alltid ska göras vid förnyelse av körkort. Regeringen bör därför utreda möjligheten att införa obligatorisk syntest vid körkortsförnyelse.

 

 

Jimmy Ståhl (SD)

Carina Herrstedt (SD)