Motion till riksdagen
2016/17:1369
av Jimmy Ståhl (SD)

Borttagande av vinstskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett borttagande av vinstskatt vid småhusförsäljning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Rekordmånga kommuner säger att de har bostadsbrist, på fem år har antalet bristkommuner fördubblats. Enligt en sammanställning som SVT Nyheter gjort är det nu bostadsbrist i närmare 250 av landets 290 kommuner. Vi har en kraftig befolkningsökning nu och det kommer i det korta perspektivet att förvärra problemen på bostadsmarknaden så fler kommer uppleva att de har bostadsbrist. Att bygga små billiga bostäder som personer med liten ekonomi kan bo i är en förutsättning men med tiden växer man och även familjebilden och behovet av större boende är ett faktum. Många av de äldre som bor i stora hus väljer att bo kvar istället för att sälja och bo i ett mindre boende. En åtgärd för att motivera fler att vilja flytta till mindre bostad när barnen flyger ut eller att det blir tungt som äldre att ta hand om hus vilket lämnar plats åt växande barnfamiljer är att ta bort vinstskatten vid försäljning. Bostadsmarknaden står nästan still och få hus säljs men med en sådan åtgärd kan man få igång en större attraktion i att byta bostad och få igång en rörelse på bostadsmarknaden. Utebliven vinstskatt vägs troligtvis upp av att större rörelse på bostadsmarknaden genererar fler lagfarter och stämpelavgifter samt att man löser en del problem med bostadsbristen och trångboddheten. En möjlighet för att undvika spekulativa affärer på småhus är att man kan slippa vinstskatt då man har ägt fastigheten i minst 5 år.

Jag anser att regeringen bör utreda att avskaffa vinstskatt på försäljning av fastigheter för att få igång en försäljningskarusell, det är en av nycklarna till att lösa bostadsbristen.

 

 

Jimmy Ståhl (SD)