Motion till riksdagen
2016/17:1360
av Alexandra Anstrell och Lotta Olsson (båda M)

Barnäktenskap ska inte vara giltiga i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av gällande civilrättslig lagstiftning i syfte att barnäktenskap inte ska vara giltiga i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige får den som är under 18 år inte ingå äktenskap enligt äktenskapsbalken (2014:376). I Sverige trädde nya lagändringar i kraft den 1 juli 2014 som bland annat innebär att barn inte längre ska kunna få dispens att gifta sig. Möjligheten att erkänna utländska barnäktenskap och tvångsäktenskap begränsas också ytterligare, liksom möjligheten att erkänna äktenskap som ingåtts utan att båda parterna varit närvarande (så kallade fullmaktsäktenskap). Även förberedande gärningar kriminaliseras. Sverige behöver vara ännu tydligare med att barn måste få vara barn och att vi tar barnkonventionen på allvar.

Barnäktenskap är förbjudet och lagen måste efterlevas för alla som bor i Sverige och lyder under svensk lagstiftning. Då behöver det göras mer utredning kring hur detta kan stärkas civilrättsligt. Barnäktenskap kan få allvarliga konsekvenser, flickor hindras från att utbilda sig, kropparna hos flickor i tidiga tonåren är inte mogna för att föda barn och misshandel är vanligt i barnäktenskap. Många barn utsätts för så kallade hedersmord då de vägrar gifta sig eller väljer någon annan partner mot sina föräldrars vilja.

18 år är en livshändelse ur många perspektiv då man betraktas som vuxen. Då får man rösta i allmänna val, köpa alkohol på restaurang, ta körkort, kan bli dömd till fängelse och är myndig och ska ta ansvar för sig själv. Upp till 18 års ålder är man i Sverige ett barn. FN:s barnkonvention innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Konvention nummer ett är tydlig, ”ett barn är varje människa under 18 år”.

Sverige måste säkerställa att barn och ungdomar som kommer till Sverige får hjälp att komma ur ett äktenskap som skett mot deras vilja och att barn i Sverige inte befinner sig i oönskade äktenskap. Därför bör en översyn av gällande civilrättslig lagstiftning ske i syfte att barnäktenskap inte ska vara giltiga i Sverige.

Undertecknade vill därför att det görs en översyn av gällande civilrättslig lagstiftning i syfte att barnäktenskap inte ska vara giltiga i Sverige.

 

 

Alexandra Anstrell (M)

Lotta Olsson (M)