Motion till riksdagen
2016/17:1345
av Hanna Wigh (SD)

Folkomrösta om medlemskapet i EU


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utlysa en ny folkomröstning om Sveriges medlemskap i EU och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ursprungstanken med EU var ett fredsprojekt vilket med åren förvandlats till en överstatlig koloss med ca 49 000 anställda med uppdrag att finna nya områden att byråkratisera.

Det EU Sverige blev medlem i på nittiotalet är inte det EU vi ser idag och numer är medlemskapet en tung börda för vårt land, ekonomiskt såväl som på bekostnad av vår demokrati. Det finns fördelar med EU medlemskapet men minst lika många nackdelar. Sverige ska samarbeta med andra länder, inte ägas och domderas av en byråkratisk koloss.

När det svenska folket gick till valurnorna och röstade för ett medlemskap i EU såg villkoren för medlemskapet väldigt olikt ut från idag. Det är inte samma EU idag som svenska folket en gång sa ja till, därmed är det inte mer än rätt att låta folket få säga sitt om Sveriges framtid ska vara i EU eller att lämna. Annars så framstår det som att politiker med berått mod lurade in det svenska folket i något med en dold agenda. Storbritannien insåg att det inte var demokratiskt riktigt att vidhålla sitt EU medlemskap utan att låta folket rösta om dess framtid. I folkomröstningen stod det tydligt att byråkraternas världsbild skilde sig avsevärt från folkets. Att inte våga låta det svenska folket rösta om Sveriges medlemskap är ett demokratiskt haveri. Därmed bör riksdagen besluta om att tillkännage för regeringen att det är dags för en folkomröstning där folket får bestämma om Sveriges framtid finns i EU eller utanför.

 

 

Hanna Wigh (SD)