Motion till riksdagen
2016/17:1339
av Jan Lindholm (MP)

Solenergi på riksdagens tak


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagens fastigheter bör signalera framåtskridande genom att förses med modern solenergiteknik och tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.

Motivering

När jag började i riksdagen 2004 kom jag direkt från Centrum för Solenergi och det mest naturliga för mig var att i det läget lyfta upp frågan om varför det saknas solvärme- och solelanläggningar på riksdagshusens tak. Mina idéer stoppades omedelbart av kulturvårdare som hävdade att de K-märkta byggnaderna under inga omständigheter skulle kunna förstöras på det viset.

Nu har jag nåtts av rykten att det planeras för solceller på kungliga slottet och hoppas då att det motstånd som tidigare funnits har minskat så att även riksdagen kan komma i fråga för solenergiteknik.

Många parlamentsbyggnader runt om i världen har idag försetts med solenergiteknik i olika former. Mest spektakulärt är kanske den tyska förbundsdagen i Berlin. För att visa att vi tar energiomställningen på alvar och gå före så är det rimligt att inte bara riksdagens byggnader utan även regeringens alla byggnader förses med solenergiteknik i framkant.

Barn gör som vuxna gör inte som vuxna säger att man skall göra. I stort sett tror jag denna sanning även gäller i relationen politik – medborgare. Om inte vi politiker lever som vi lär så lyssnar inte väljarna. Riksdagens fastighetsförvaltning har dessutom ett omfattande förslag på underhåll, ombyggnader och renovering som skall genomföras inom de närmaste tio åren. Solenergi borde vara en självklar komponent i det arbetet.

Förslag till beslut

Riksdagens byggnader borde snarast börja användas för såväl utprovning och visning av modern solenergiteknik som för permanenta solenergilösningar för energiförsörjning av husen. Det bör handla dels om solvärmesystem som solceller för elproduktion men även för modernare och spektakulära lösningar. Att exempelvis leda in solljuset med optiska fibrer direkt in i byggnaderna kanske inte är ekonomiskt konkurrenskraftigt men skulle kunna vara ett sätt att likt tekniken i den tyska förbundsdagen och visa på vad modern teknik kan åstadkomma. Samtidigt skulle det vara ett sätt att lyfta fram svensk teknik på spetsnivå.

Eftersom riksdagsförvaltningen är självständig från regeringen så kanske det är fel att i denna fråga tillkännage regeringen önskemål i denna fråga. Men jag antar att den takt med vilken renoveringar av riksdagens byggnader kan genomföras och den nivå på långsiktiga investeringar som solenergiteknik representerar kanske inte är möjlig utan en viss ökning av de ekonomiska resurserna för att vårda riksdagens byggnader. Därför kanske det krävs ett inspel i budgetarbetet.

Jag väljer därför att formulera förslaget som ett tillkännagivande till regeringen om att riksdagens byggnader bör användas för att signalera att politiken på riksnivå menar allvar med satsningar på solenergiteknik genom att byggnaderna blir solenergiparker.

Om detta är ett felaktigt riktat krav så utgår jag från att entusiastiska politiker under utskottshanteringen kan vrida till ett förslag till beslut som vänder sig till den instans som är mer lämpad.

 

 

Jan Lindholm (MP)