Motion till riksdagen
2016/17:1317
av Maria Ferm och Emma Hult (båda MP)

Förenkling av familjeåterförening


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla för familjeåterförening och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Över 65 miljoner människor är på flykt i världen. Under de senaste åren har Sverige tagit emot många asylsökande per capita jämfört med andra EU-länder. Samtidigt är de allra flesta flyktingar inte i rika industrialiserade länder utan i flyktingläger i krigets närhet. Många befinner sig i grannländer till konflikter, eller är på flykt inom landet (så kallade ”internationally displaced persons”).

Tyvärr splittras många familjer under flykten. Dessutom tvingas ofta familjer isär eftersom själva flyktvägen är för farlig för hela familjen att genomföra. Eftersom det inte finns lagliga vägar för asylsökande att ta sig till EU väntar många gånger delar av familjen kvar i flyktingläger och ansluter sedan via familjeåterförening. Detta tar dock ofta lång tid och innebär en påfrestning för familjerna som hålls isär under tiden. Att inte veta hur ens nära och kära har det och om de är i säkerhet gör det såklart mycket svårare att etablera sig i samhället, lära sig språket och skaffa ett arbete.

Det är en lång process att återförenas med sin familj. Först måste ansökan om asyl behandlas, vilket kan ta ungefär ett år, och därefter kan ansökan om familjeåterförening lämnas in och behandlas. Även där är handläggningstiderna långa. Det kan också vara praktiskt svårt för de anhöriga att ta sig till en ambassad och behandla ansökan, inte minst eftersom fler och fler länder nu stängt gränserna mot Syrien. De praktiska svårigheter som omöjliggör för familjer att återförenas, trots att de har rätt till det, bör lösas.

För att snabba på familjeåterföreningen bör processen effektiviseras. Istället för att Migrationsverket först behandlar asylansökan och därefter behandlar ansökan om familjeåterförening bör detta kunna göras parallellt. Både asylansökan och ansökan om familjeåterförening skulle kunna lämnas in samtidigt och behandlas parallellt. Om ansökan om asyl beviljas och innebär att personen också får rätt till familjeåterförening kan familjeåterföreningen beviljas direkt. 

 

 

Maria Ferm (MP)

Emma Hult (MP)