Motion till riksdagen
2016/17:1310
av Jan Lindholm (MP)

Järnvägar och underhållsbrister i Bergslagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om de skador som bergslagsregionen drabbas av när statens underhåll av befintlig järnväg inte fungerar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Jag har under ett flertal år skrivit motioner om brister i infrastruktur för järnvägstransporter i Bergslagen och främst Dalarna. Med rubriker som Dubbelspår Falun–Borlänge, Järnvägar i Bergslagen och Järnvägstrafik till Sälen har jag försökt beskriva olika behov av ökad och ny kapacitet. Det gemensamma med dessa tre angreppsvinklar har varit att utveckla och förbättra järnvägstrafiken.

På grund av långvarigt eftersatt underhåll som många regeringar de senaste 40 åren bär ansvar för så tvingas jag denna gång börja från ett nytt perspektiv. Trots den rödgröna regeringens ambitioner så håller våra spår i regionen nu uppenbarligen på att trasas sönder i sådan grad att befintlig trafik inte kan upprätthållas. Vi har i dagarna nåtts av besked om att kraftiga nedsättningar av hastigheten på våra spår på flera ställen är nödvändigt för säkerheten. Det innebär ökade restider för både gods och person.

Jag får nu samtal från personer som oroar sig för möjligheten att klara livspusslet när pendlingstiden till och från jobb i närregionen ökar. Många tvingas övergå till bil vilket innebär ett hot mot regeringens klimatambitioner. Andra säger sig överväga att flytta.

Dalabanan är en livsnerv för många som pendlar till Mälardalsområdet och Uppsala. De underhållsåtgärder som är planerade måste nu tidigareläggas om skadorna för regionen skall kunna begränsas. Skadorna uppstår både i företag och hos enskilda. Det drabbar ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

Den rödgröna regeringen har gjort stora ansträngningar och ökat anslagen till underhållsåtgärder men tyvärr har tidigare försummelser adderat till så stora och eftersatta behov att själva funktionen i järnvägssystemen nu hotas på allvar. För Dalarna och Bergslagen med sin tunga industri och stora omfattning av yrkespendling är detta extra allvarligt.

Riksdagen bör mot denna bakgrund ge regeringen till känna som sin stora farhåga att hela Bergslagen oåterkalleligen skadas om inte omedelbara åtgärder vidtas så att de problem som innebär att hastigheten på spåren måste reduceras får en snabb lösning.

 

 

Jan Lindholm (MP)