Motion till riksdagen
2016/17:1294
av Jan Lindholm (MP)

Ny kategori blåljuspersonal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att utveckla och förnya rollerna för blåljuspersonal och tillkännager detta för regeringen.

Bakgrund

Det är inte alltid rätt blåljuspersonal kommer först till en katastrof- eller olycksplats. Ambulanspersonal kan tvingas vänta på polisstöd för att kunna ta hand om en skadad eller tvärt om kan en skadad på en olycksplats förhindra ett snabbt polisingripande. På samma sätt kan räddningstjänstens insats försvåras utan polisstöd och polisen behöva hjälp av räddningstjänsten för att kunna utföra sitt arbete. Jag har hört många beskrivningar av hur beroende de olika kategorierna är av varandras kompetenser för att kunna utföra sina respektive uppgifter i många svåra lägen.

Det är inte enbart ute i landets mindre tätbebyggda områden som situationer kan uppstå där en kategori blåljuspersonal tvingas vänta in en annan kategori för att på ett säkert sätt kunna utföra sina uppgifter. Det händer även i våra större städer att så sker. Ibland kan några få minuters fördröjning ha stor betydelse för utvecklingen på en katastrofplats vilket kan vara frustrerande för personalen.

Problematisering

För att motivera unga att söka sig till de svåraste yrkena, dit blåljuspersonal tveklöst hör, så är det viktigt att de ges förutsättningar att framgångsrikt utföra sitt yrke. De traditionella gränssnitten mellan olika blåljuskategorier kanske inte längre är de mest funktionella. Som på många andra yrkesområden kanske utvecklingen har lett till att det krävs nya gränssnitt. Som antyds i bakgrundsbeskrivningen så tänker jag mig behov av överlappande kompetenser och förmågor men kanske finns även behov av helt nya specialiteter.

Ser man sig om i världen så är det inte ovanligt att gränssnitten mellan olika yrkesgrupper har dragits på lite olika sätt för att passa den verklighet de arbetar i. Det förekommer även att kompetenser överlappar på ett annat sätt än i Sverige. I Australien har man överlappande kompetenser som gör att vissa av de problem jag beskrev i bakgrundstexten inte uppstår. Troligen kräver det viss komplettering även av de olika kategoriernas fordon men det har jag inte information om.

Förslag till beslut

Riksdagen bör uppmana regeringen att initiera en studie med syfte att se i vilken grad förändrade kompetensområden, överlappningar och/eller kompletteringar kan underlätta för snabbare och säkrare ingripanden från blåljuspersonal på olycks- och katastrofplatser.

 

 

Jan Lindholm (MP)