Motion till riksdagen
2016/17:1288
av Patrick Reslow (M)

Tillträde till offentligt finansierade badhus


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tillträde till offentligt finansierade badhus och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars 2016 uppmärksammades Hylliebadets i Malmö beslut att neka alla män, oavsett ålder, tillträde till badet. Effekten av beslutet var att inte bara vuxna män nekades inträde till det kommunala badhuset, utan även pojkar som kom i sällskap med sina mödrar.

Det är i grunden oacceptabelt att ett kommunalt badhus, finansierat med skattepengar och som riktar sig till allmänheten, skall kunna utestänga en hel grupp människor baserat på gruppens könstillhörighet. Det rimmar synnerligen illa med den jämställdhetssyn som präglar det svenska samhället. Gemensamt finansierade anläggningar skall vara öppna för alla. Endast ordningsskäl kan accepteras som undantag.

Det finns således starka skäl att se över gällande diskrimineringslagstiftning i syfte att förhindra att den här typen av beslut återkommer, sprids och blir mer vanligt förekommande i landet. Mot bakgrund av detta bör regeringen återkomma med förslag på en skärpt diskrimineringslagstiftning i syfte att förhindra att en grupp nekas tillträde till offentligt finansierade anläggningar baserat på gruppens könstillhörighet.

 

 

Patrick Reslow (M)