Motion till riksdagen
2016/17:1286
av Katarina Brännström (M)

Utökande av RUT och ROT


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att förenkla, modernisera och utöka RUT- och ROT-avdragen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

RUT- och ROT-avdragen var varit och är fortsatt en veritabel succé. För fler jobb, nya företag och förenkling för människor att få ihop sin vardag och förbättra statusen i och på sitt hem.

Detaljregleringen av RUT- och ROT-tjänster som nu gäller begränsar dock möjligheterna för att fler tjänster utförs i hemmet. Därmed går många jobb om intet. Vi vet att det kommer att behövas många nya enkla jobb för att klara utmaningen med att få fler i jobb som saknar gymnasial utbildning. RUT- och ROT-branschen är särskilt lämpligt för detta.

Det borde vara betydligt enklare att köpa tjänster som utförs i hemmet och på tomten inom skatteavdraget. Även fritidshuset bör inräknas i samma rätt till avdrag. Allt trädgårdsarbete, alla service- och reparationsarbeten bör behandlas på samma sätt. Idag får man avdrag för att bygga altan i trä men inte för ett staket, eller stenlägga en trädgårdsgång. Idag för man avdrag för målning och städning men inte för att laga tvättmaskinen. Det blir därmed ofta billigare att köpa en ny tvättmaskin.

Med en mindre detaljreglering minskas administrationen hos Skatteverket för att kontrollera gränsdragningar och utförda arbeten, vilket också vore en vinst för samhället. Riksdagen bör ge regeringen till känna att överväga att förenkla, modernisera och utöka RUT- och ROT-avdraget.

 

 

Katarina Brännström (M)