Motion till riksdagen
2016/17:1281
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Översyn av byggnormerna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över byggnormerna för byggande av bostäder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det råder bostadsbrist i Sverige. Trots detta tar inte nybyggnadstakten fart, vilket leder till problem och obalans på bostadsmarknaden. För samtidigt som det finns ett underskott av bostäder ökar urbaniseringen – både när det gäller storstadsområden och mindre centralorter.

Det är tydligt att bostadsbyggandet behöver bli både billigare och enklare. Bostadsmarknaden har nämligen brist på två saker. Det ena är bostäder. Det andra är marknad.

Något som står i vägen för ökat byggande är den rigorösa labyrint av kommunala särregler som omgärdar nybyggnation i Sverige. Små och billiga bostäder omöjliggörs av dyra och avancerade byggnormer. Det handlar om allt från parkeringsnormer till bullerregler.

Med anledning av ovanstående menar jag att regeringen bör ta krafttag för att se över de försvårande och otidsenliga byggnormerna, och fokusera egenskapskraven på byggnader för att nå en hög och likvärdig standard i hela landet.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)