Motion till riksdagen
2016/17:1280
av Christian Holm Barenfeld och Pål Jonson (båda M)

Storregionerna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avvisa Indelningskommitténs förslag om storregioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringens nya förslag med storregioner, där Värmland ska tvingas in i Västra Götalandsregionen som sträcker sig hela vägen från Långflon i norr till Kungsbacka i söder är oroande och beklagligt. Att regeringen dessutom har ambitionen att detta framforcerade förslag skall genomföras redan från 2019.

Riksdagen bör avvisa förslaget om storregioner liksom dess tidsplan och istället fortsätt dialogen om en mer funktionell organisering av statens verksamhet.

Statens organisering ska givetvis inte vara statisk och även frågan om landsting och län måste kunna utvecklas efter behov. Detta gäller kanske i än större grad gällande våra kommuner där en reform i många fall torde vara än mer rimlig.

I förslaget till storregioner som Indelningskommittén och regeringen nyligen presenterat är det dessvärre främst fokus på kartritande och inrättande av nya politiska församlingar med resultatet att politiska beslut skulle flyttas längre ifrån de som berörs av besluten.

Regeringens argument har även fokuserat på storregionernas storlek som ett skäl i sig till sammanslagningar, men missar helt att ta hänsyn till länens olika förutsättningar.

När arbetet startade sades arbetsmarknadens framtida behov vara styrande. Förslaget att slå ihop Värmland med Västra Götalandsregionen tar dock inte hänsyn till vår arbetsmarknad.

Inte heller när det gäller sjukvården är det möjligt att se hur Värmland skulle gynnas av en storregion. Vi behöver ha ett gott och ökat samarbete med Västra Götalandsregionen såväl som med våra vänner i Norge. Samtidigt har vi sedan flera decennier en väl upparbetad sjukvårdsregion öster ut.

Det saknas belägg för att storregioner ger en mer effektiv sjukvård. Det finns inte heller fakta som visar att det är så att tillväxten i ett område stärks på grund av större regioner. Att avstånden mellan regionernas olika delar och mellan medborgare och beslutsfattare blir dock otvetydigt större.

Koncentration av viss högspecialiserad vård till vissa sjukhus behövs förvisso, men i ett nationellt perspektiv och därmed kommer ingen region att ha ett komplett utbud av vård oavsett.

Moderaterna i Värmland har varit skeptiska mot regeringens arbete med nya storregioner, men valt att vara konstruktiva i diskussionen. Vi är dock fortsatt tveksamma till ovanifrån påtvingade storregioner och det förslag som nu ligger på bordet är inte tillfredsställande. Förankringen hos medborgare och näringsliv har varit i det närmaste obefintlig. Vi finner det inte rimligt att stödja en ordning där väljarna ställs inför fullbordat faktum av en regionbildning redan till valet 2018. Vi behöver en bred och demokratiskt förankrad process där varje kommuns medborgare ges möjlighet att komma till tals. Medborgarnyttan måste också säkerställas och en rad andra frågor bör besvaras innan beslut fattas.

 

 

Christian Holm Barenfeld (M)

Pål Jonson (M)