Motion till riksdagen
2016/17:1263
av Erik Andersson (M)

Avskaffande av värnskatten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att avskaffa värnskatten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Värnskatten var en tillfällig skatt som infördes efter 1990-talskrisen och var tänkt att avskaffas efter tre år. För inkomståret 2016 finns det två skiktgränser där den nedre är på 430 200 kronor där det tas statlig inkomstskatt med 20 procent och den övre ligger på 625 800 där det utöver de inkomsterna tas ut 5 procent till i statlig inkomstskatt, värnskatt.

Med anledning av grundavdraget tas statlig inkomstskatt ut vid 469 300 kronor för den nedre skiktgränsen och 657 500 i förhöjd statlig inkomstskatt. På inkomster över 54 000 kronor i månaden betalas uppemot 60 procent i skatt. En löneökning med 100 kronor får arbetstagaren behålla 40 kronor. Ungefär 300 000 svenskar betalar idag värnskatt som ger en intäkt till staten på ca 5 miljarder kronor.

Det finns undersökningar som visar att ett avskaffande av värnskatten är självfinansierande eller ger ökade skatteintäkter. Det finns stöd i forskningen som visar att lägre marginalskatter leder till högre taxerad inkomst genom bland annat ökad arbetstid. Utöver det får staten tillbaka pengarna i form av moms och punktskatter på konsumtionen. En av de mest heltäckande rapporterna som gjorts om värnskatten av Sörensen (2010) visar att ett avskaffande skulle ge en självfinansieringsgrad på uppemot 185 procent. Slutsatsen av en sådan hög självfinansieringsgrad blir att det är en dålig affär att behålla värnskatten och det vore bättre för Sverige om den avskaffades. Regeringen bör därför se över möjligheterna att avskaffa värnskatten.

 

 

Erik Andersson (M)