Motion till riksdagen
2016/17:1259
av Tina Ghasemi (M)

Fler vägar till jobb för Sveriges ungdomar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra det enklare för ungdomar att få sitt första jobb och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utanförskapet växer i Sverige, i synnerhet bland utrikes födda och unga människor utan utbildning. Så många som en av sju befinner sig i utanförskap och siffran väntas bli allt högre. Att då som regeringen luta sig nöjt tillbaka i tron att landets ekonomiska utveckling ska lösa de problem vi står inför på arbetsmarknaden och de utanförskap snart en miljon människor kommer att ha drabbats av är naivt. Vi behöver kraftfulla reformer för att möta det nya växande utanförskapet i Sverige.

En av de grupper som står längst från arbetsmarknaden är unga utan utbildning. Flera av arbetsmarknadens strukturella problem, såsom höga marginaleffekter på arbete och få arbeten för människor med begränsad utbildning, är särskilt problematiska för just denna grupp. De riskerar att förpassa många människor till ett utanförskap som i värsta fall kan bli livslångt. Att ha ett arbete är grunden för frihet och självbestämmande och därför måste vägen till det första jobbet förenklas betydligt.

Ett sätt att sänka trösklarna för unga som står långt från arbetsmarknaden är att göra det mer lönsamt att arbeta.  Sverige har fortfarande bland de högsta skatterna i världen för människor med låga inkomster och det lönar sig alldeles för dåligt att gå från bidrag till arbete. Därför vill vi införa ett så kallat förstajobbetavdrag. Förstajobbetavdraget riktar sig särskilt mot dem med låga inkomster och skulle ge dem en skattelättnad som i förhållande till inkomsten är tre till fyra gånger så hög som för dem med höga inkomster. För servitören, butiksbiträdet och barnskötaren kan det ge uppemot två tusenlappar mer om året. Det skulle avsevärt sänka trösklarna för ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden att ta klivet mot det första jobbet. Ett sådant avdrag  beräknas ge upphov till cirka 10 000 nya heltidsjobb.

För att underlätta för arbetsgivarna att våga ta en risk och anställa en ung person med begränsad utbildning eller erfarenhet vill vi införa en nya anställningsform i LAS, lagen om anställningsskydd: en förstajobbetanställning. Anställningen ska vara tidsbegränsad och innehålla vissa utbildningsinslag. Arbetstagaren och arbetsgivaren ska själva komma överens om anställningens innehåll, och krav på kollektivavtal ska inte ställas på de arbetsgivare som anställer människor genom denna anställningsform.

Sammantaget kommer dessa åtgärder att öka incitamenten för arbetsgivare att anställa ungdomar utan erfarenhet och utbildning, och såväl öka drivkrafterna som minska trösklarna för ungdomar att ta sitt första jobb.

 

 

Tina Ghasemi (M)