Motion till riksdagen
2016/17:1252
av Tina Ghasemi (M)

Nolltolerans mot oseriösa universitetskurser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en princip om nolltolerans bör råda mot oseriösa universitetskurser i avsaknad av substantiellt innehåll och arbetsmarknadskoppling och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Rätten till högre utbildning ser vi som självklar här i Sverige. Men eftersom det är skattebetalarna som står för finansieringen är det viktigt att utbudet av kurser som universiteten och högskolorna erbjuder är av hög kvalité och förbättrar förutsättningarna för studenter att etablera sig på arbetsmarknaden efter att de avslutat sina studier.

Idag erbjuder flera universitet och högskolor en mängd tvivelaktiga kurser främst under sommarmånaderna. Härvid kan en rad olika exempel nämnas. På Linnéuniversitet erbjuds kursen ”Vampyrer och makt – konstruktion av vampyren i fiktion och samhälle”. Umeå universitet erbjuder kursen ”Vardagens mysterier”, som enligt universitets hemsida bl.a. ska förklara ”varför det är svårt att öppna frysen andra gången?” och ”varför höger och vänster byter plats i spegeln”. På Linnéuniversitet återfinns även kursen ”Harry Potter och hans världar” som enligt hemsidan ger perspektiv på Harry Potter och hans roll särskilt i film och litteratur.

Skattebetalarnas pengar ska behandlas med respekt och utbildningen på Sveriges universitet och högskolor ska vara av hög kvalité och utrusta studenter med nödvändiga kunskaper och färdigheter som de senare kommer att ha nytta av på arbetsmarknaden. Därför är det inte rimligt att skattepengar går till kurser av högst tvivelaktigt värde. Skattepengar ska användas där de bäst gör nytta. En bred översyn av kurserna på Sveriges universitet och högskolor behöver därför göras för att säkerställa att deras kvalité är god och att svenska skattepengar kommer till god användning.

Nolltolerans ska gälla mot oseriösa utbildningar. Regeringen bör därför i enlighet med vad som ovan anförs initiera en grundlig översyn av kurserna på landets högskolor och universitet.

 

Tina Ghasemi (M)