Motion till riksdagen
2016/17:1249
av Lotta Olsson (M)

Skärpt lagstiftning mot hedersförtryck


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga skärpt lagstiftning mot hedersförtryck och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

2014 drev den dåvarande alliansregeringen igenom ett förbud mot tvångsäktenskap. Äktenskapstvång kan nu ge fängelsestraff upp till fyra år och lagen har också tillämpats i svenska domstolar. Genom att man kriminaliserade även beteenden som syftar till att förmå någon att gifta sig mot sin vilja så ville man att även press kring äktenskap från exempelvis föräldrar och släktingar också är att betrakta som olagligt.

Lagen har dock visat sig svår att tillämpa när personer mot sin vilja förmås att leva under äktenskapsliknande förhållanden, även om något juridiskt äktenskap inte har ingåtts. Även denna typ av förtryck borde tydligare omfattas av äktenskapstvångslagstiftningen. Lika så finns anledning att se över möjligheterna att skärpa när någon mot sin vilja förhindras att inleda en kärleksrelation. Även denna typ av hedersförtryck har dagens lagstiftning haft svårt att komma åt.

 

 

Lotta Olsson (M)