Motion till riksdagen
2016/17:1215
av Lotta Olsson (M)

Kollektivt beslutsfattande inom socialtjänsten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kollektivt beslutsfattande inom socialtjänsten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För många av Sveriges socialsekreterare är hot och i vissa fall även våld en del av det vardagliga arbetet. Personer som är missnöjda med socialtjänstens beslut försöker använda skrämsel och tvångsmetoder för att få sin vilja igenom. Situationen för den enskilde socialsekreteraren som hålls ansvarig kan bli mycket utsatt.

Ett sätt att i alla fall i någon mån minska denna utsatthet är att införa möjligheten till kollektivt beslutsfattande när det gäller svåra socialtjänstärenden. Istället för att det är en person som fattar ett beslut, och vars namn står längst ned på pappret, så fattar en grupp av socialsekreterare beslutet kollektivt. Då minskar risken för att någon utövar påtryckningar mot en enskild person samtidigt som möjligheterna till att överklaga besluten självfallet kvarstår. Regeringen borde överväga att införa en möjlighet till ett sådant kollektivt beslutsfattande.

 

 

Lotta Olsson (M)