Motion till riksdagen
2016/17:1191
av Solveig Zander och Annika Qarlsson (båda C)

Unikt organisationsnummer för enskild firma


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ska vara möjligt att ha ett unikt organisationsnummer på företag som drivs som enskild firma, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Många företag startas som enskilda firmor eller handelsbolag. Flera av dessa bildar sedan aktiebolag och då får man ett unikt organisationsnummer. Företaget blir då frikopplat från den privatperson som äger och driver firman. Många kvinnor startar och driver företag som enskild firma i många år. Ur integritetssynpunkt är det ett problem. Kvinnor drar sig för att starta firma då de personligen blir exponerade med sitt personnummer. Identitetsbeteckningen medför helt enkelt att det genom företaget går lätt att spåra vem som är företagsägare. För kvinnor utgör det en hämsko då integritet och socialexponering kan leda till negativa konsekvenser.

Samhället behöver fler kvinnor som startar och driver företag. Under alliansregeringens regeringsinnehav med Maud Olofsson som näringsminister var det stort fokus på kvinnor och företag. Maud Olofsson införde det kvinnliga ambassadörsnätverket med 800 kvinnor. Det gav resultat och många fler kvinnor tog steget och startade företag. Nu har antalet nystartade företag som drivs av kvinnor bromsats in. Det är dags att fortsätta att underlätta och avskaffa de hinder som finns för att det ska bli fler kvinnor som startar företag. Fler kvinnliga företagare stärker kvinnors ekonomiska makt och skapar fler jobb i Sverige.

Ett av hindren är just det faktum att enskilda firmor har organisationsnummer, liktydigt med personnummer, vilket kan innebära att man kan utsätta företagsägaren för negativa handlingar. Det är hög tid att ändra på det och möjliggöra så att även denna företagsform kan ha unika organisationsnummer.

Med hänvisning till ovanstående måste regelverket ändras så att alla företagsformer kan ha möjlighet att ha ett unikt organisationsnummer.

 

 

Solveig Zander (C)

Annika Qarlsson (C)