Motion till riksdagen
2016/17:1190
av Solveig Zander (C)

Stöd till de agrara näringarna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inom flera områden se över hur den agrara näringen kan stödjas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lantbruksnäringen har en avgörande betydelse för landsbygdens framtid och en avgörande roll för att hela det svenska samhället ska leva, för att hela Sverige ska leva och för att vi ska få en levande landsbygd. De regelverk och de miljö- och djurskydd som vi har i landet är till för att skydda näringen. Men de har tenderat att slå fel och har blivit en belastning för näringen, och det måste ändras. Alla förbättringar i djurtillsyn och regelförenklingar överhuvudtaget som är möjliga att förändra måste snarast åtgärdas. Vi behöver stärka Sverige som lantbruksnation och ge de producenter som i förlängningen även inkluderar binäringar som är beroende av det svenska jord- och skogsbruket bättre förutsättningar i form av stöd och rättvisa konkurrensvillkor.

Centerpartiet är och har varit landsbygdens starka röst. Men det räcker inte; fler i riksdag och regering måste också förstå och driva frågan om den agrara näringens betydelse. Samhället behöver i dessa dagar återigen visa att vi precis som tidigare inser att lantbruket och dess produkter spelar en roll i vårt totalförsvar. En upprustning i likhet med Försvarsmakten borde vara aktuell.

Det kan inte vara så att det är billigare att köpa kolsyrat vatten än mjöl. Dessutom går Arla ut med reklam för en levande landsbygd med kor på bete. Det är dags att vi ändrar på dessa förhållanden och får in mer närodlat.

Det finns många sätt för samhället att ta gemensamt ansvar och tydliggöra vårt behov av lantbrukets betydelse för framtida verksamheter. Det gäller att:

 

Solveig Zander (C)