Motion till riksdagen
2016/17:1188
av Solveig Zander (C)

Studiepeng till arbetsgivare som specialistutbildar efterfrågad personal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa en ”studiepeng” för att specialistutbilda efterfrågad kompetens i syfte att underlätta rekrytering och att förhindra arbetslöshet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Det råder brist på vissa kompetenser inom vissa branscher och yrken, med andra ord på rätt utbildade människor i Sverige. Många riskerar att bli arbetslösa och många är helt enkelt arbetslösa. Det skulle kunna ändras genom att vidareutbilda personer som är ”snäppet” under att uppfylla det som efterfrågas. I dag rekryterar man personal från andra länder, vilket inte gynnar den svenska arbetsmarknaden.

De personer som efterfrågas har inte råd att privat och utan studiemedel vidareutbilda sig. Har man använt sina studiemedel och slutar sin anställning för att studera, kompetenshöja eller byta inriktning upphör den sjukpenninggrundande inkomsten. Man blir helt enkelt 0-klassad hos Försäkringskassan. I detta sammanhang skulle en ”studiepeng” lösa problemet.

Vi har redan YA-utbildningar, lärlingsutbildningar och andra arbetsmarknadsåtgärder men med rätt ekonomiska incitament skulle vi kunna få branschen att ta ett större ansvar för att se till sin egen kompetensförhöjning. En ”studiepeng” som följer individen, och som betalas ut till företag som åtar sig att utbilda med löftet att sedan anställa kan vara ett incitament för företag att kunna göra det. Urvalet görs av företaget likt en anställningsprocess, utbildningen anordnas av arbetsgivaren själv i syfte att fullt ut möta företagets specifika kompetenskrav. Pengen betalas ut efter genomförd utbildning.

Företagen bör innan utbildningen få möjlighet att genomföra en slags anställningsprocess för att säkerställa att den person som söker har den potentialen som krävs.

Med hänvisning till ovanstående skulle fler arbetstillfällen kunna skapas om det infördes en ”studiepeng” som bidrar till att arbetsgivaren tar på sig ansvaret att specialistutbilda/kompetensutbilda efterfrågad personal.

 

 

Solveig Zander (C)