Motion till riksdagen
2016/17:1181
av Fredrik Christensson (C)

Bohusbanan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av att förbättra järnvägen på Bohusbanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Göteborg är viktigt för tillväxten i hela Västsverige. Fungerande väg- och järnvägsförbindelser mellan Göteborg och övriga Västsverige är förutsättningar för blomstrande handel, turism och arbetspendling även på mindre orter.

I december 2012 blev både motorväg och järnväg med dubbelspår färdigt mellan Trollhättan och Göteborg. Det var en viktig satsning i Västsverige som har skapat en positiv befolkningsutveckling på orterna vid den nya väg- och järnvägen.

Vägförbindelserna mellan Göteborg och norra Bohuslän har väsentligt förbättrats de senaste åren i och med utbyggnaden av E6 till motorväg. Förra året blev sista etappen klar som binder samman Oslo, Göteborg och Köpenhamn med motorvägen hela vägen. Mitt i stråket mellan Göteborg och Oslo finns Bohuslän, med stor utvecklingspotential.

Under ett år genomförs 1,6 miljoner resor på Bohusbanan vilket motsvarar 5 300 resor per dag. Under det senaste decenniet har resandet mer än fördubblats på Bohusbanan. Det är en utveckling som riskerar vända, eftersom järnvägsförbindelsen mellan Göteborg och Bohuslän på Bohusbanan är rejält eftersatt.

Den senaste tiden har behovet av investeringar och underhåll av Bohusbanan visat sig tydligt. Under sommaren 2016 stängde blåst av norra Bohusbanan då den inte är vädersäkrad och nyligen framkom i en rapport från Trafikverket att norra Bohusbanan är så sliten att det kan bli aktuellt att sänka hastigheterna på banan. Längre restid minskar attraktionskraften och inställda tåg minskar resenärernas tillit, vilket i förlängningen riskerar att leda till färre resenärer.

Järnvägsförbindelsen mellan Göteborg och Strömstad på Bohusbanan behöver förbättras för att öka kapaciteten av person- och godstrafiken, och för att korta restiderna. Det skulle leda till minskad miljöbelastning och skapa en mer dynamisk arbetsmarknad i Västsverige.

I den regionala infrastrukturplanen står det skrivet att Västra Götalandsregionens ambition är att genomföra standardhöjande åtgärder i samband med att Trafikverket utför planerade underhållsåtgärder på banorna. Förutsättningen är att staten avsätter medel, vilket inte sker idag och det innebär att åtgärder inte görs på aktuella banor.

Bra järnvägsinfrastruktur är nödvändigt för att öka människors möjlighet att på ett klimatsmart sätt pendla till arbete och studier. Det kräver investeringar i järnvägen för att höja driftssäkerheten och möjliggöra snabbare restider, särskilt inom viktiga arbetsmarknadsregioner. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Fredrik Christensson (C)