Motion till riksdagen
2016/17:1176
av Solveig Zander (C)

Generationsbyte inom lantbruket


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram riktlinjer för att intressera fler ungdomar att välja lantbruksyrket och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Uppsala län räknas till ett av landets viktigaste jordbruksområden och befinner sig i ett expansivt område. I dag är åldersstrukturen bland de flesta av landsbygdens företagare snedfördelad, de äldre är överrepresenterade. Tidigare var det naturligt att den yngre generationen övertog gårdar och verksamheter. Men så är det inte idag. Då gällde att den äldre generationen överförde medärvda kunskaper till de yngre. Så är det inte idag då utvecklingen och kunskapen ständigt förändras och förbättras för verksamhetens bästa. Många nyanlända till vårt land har erfarenheter från lantbruksverksamhet och säkerligen skulle de vilja arbeta inom de gröna näringarna.

I Uppsala län är inriktningen inom djurhållning, växtodling och skogsbruk vanligast för lantbrukare. Utvecklingsmöjligheterna inom dessa är omfattande. En generationsväxling till yngre lantbrukare är nödvändig för att klara utmaningarna i framtiden och för en god tillväxt. Det gäller i hela landet. Men kunskapen om yrket och att kunna välja den yrkesbanan är minimal bland dagens ungdomar och skolelever. Här behövs kraftfulla åtgärder för att attrahera och möjliggöra för ungdomar att upptäcka branschen och se att yrkesval finns.

Vi måste med andra ord ta ett samlat grepp för att ett långsiktigt hållbart företagande på landsbygden ska säkerställas. Men det finns inte en åtgärd utan säkerligen behövs många olika vägar. Arbetsförmedlingen måste informera om de utbildningsprogram som finns inom de gröna näringarna. Skolornas yrkesvägledare måste få mer kunskaper om branschen för att kunna informera eleverna om rätt utbildning. Möjligheten till aktivare medverkan från skolans sida för att finna pryo-platser inom jordbruket måste bli bättre. Det behövs satsningar på fler naturbruksgymnasier. Ska vi få fler unga bönder måste också trygghetssystemen anpassas till näringen. Ekonomiska förutsättningar måste ses över för att möjliggöra för den yngre generationen att överta eller köpa en egen gård.

Med hänvisning till ovanstående bör regeringen medverka till att det tas fram riktlinjer för hur man ska locka fler till lantbruksnäringen och att möjliggöra för den unga generationen att kunna arbeta och driva ett lantbruk.

 

 

Solveig Zander (C)