Motion till riksdagen
2016/17:1175
av Solveig Zander (C)

Åldersgränser för medicinsk behandling och dess kostnader


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur en människas ålder och bostadsort inte ska få avgöra om en viss medicinsk behandling ska användas eller inte och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur den enskildes ålder och bostadsort inte ska få avgöra om en medicinsk behandling ska vara kostnadsfri eller inte och tillkännager detta för regeringen.

 

Motivering

Inom hälso- och sjukvården finns omotiverade skillnader med hänvisning till ålder när det gäller förebyggande insatser och medicinsk behandling. Ett exempel på detta är vaccination mot sjukdomar där seniorer löper större risk att drabbas, eller fara illa om de får sjukdomen. Inte minst tydligt är detta när det gäller vaccination mot influensa och lunginflammation. I vissa landsting och regioner erbjuds personer över 65 år kostnadsfri vaccinering. I andra får den enskilde själv helt stå för kostnaden.

 

Kvinnor mellan 44 och 74 år har rätt till kostnadsfri mammografi för att upptäcka bröstcancer. Kvinnor över 74 år saknar denna rätt, trots att internationell forskning pekar på att äldre kvinnor har minst lika stor nytta av screening med mammografi, om inte större nytta. De åldersintervaller som anges i rekommendationerna om screening med mammografi samt för screening för tjock- och ändtarmscancer kan vara åldersdiskriminerande anser Statens medicinsketiska råd (SMER).

 

Andra exempel är behandling av prostatacancer. Moderna cellgifter har visat sig var effektivast emot denna cancerform. Men alla män över 70 år med framskriden prostatacancer får inte behandlas med denna metod, i samma utsträckning som yngre män. Skillnaderna mellan olika landsting och regioner är betydande.

 

Kvinnor över 60 år, som tidigare haft cellförändringar med risk för livmoderhalscancer, kallas inte för kontroll. Detta trots att det är känt att risken för att drabbas av denna cancerform är kraftigt förhöjd för dessa kvinnor.

 

När det gäller äldre personer som drabbats av ändtarmscancer som spridits sig till levern, och som i övrigt är fullt friska, opereras inte i samma utsträckning som yngre personer.

 

En människas ålder eller bostadsort får inte uteslutande avgöra om en medicinsk behandling används eller inte. Inte heller är det rimligt att den enskildes ålder och bostadsort ska avgöra om medicinsk behandling är kostnadsfri eller inte. Istället ska det vara en helhetsbedömning av hennes funktionsförmåga och hälsa som ligger till grund för vilken behandling som används.

 

 

Solveig Zander (C)