Motion till riksdagen
2016/17:1170
av Ann-Christin Ahlberg och Phia Andersson (båda S)

Könsdiskriminerande reklam


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att lagstifta mot diskriminerande reklam och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är det enda landet i Norden som inte har någon lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam. Alla våra nordiska grannländer har en lag mot det.

En tidigare utredning föreslog en lag och att konsumentombudsmannen skulle vara tillsynsmyndighet och utredningen kom också fram till att förbudet mot könsdiskriminerande reklam skulle vara förenat med vite.

Utredningen ansåg också att denna lag skulle få en stor betydelse för jämställdheten. Dåvarande jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (Fp) tog emot utredningen men gick inte vidare med den ut på remiss.

Nu flera år senare ser vi att den könsdiskriminerande reklamen fortsätter och många unga flickor och pojkar får en felaktig bild av hur kroppar ska se ut eller hur de används för att sälja andra produkter eller tjänster.

I en undersökning som unga kvinnor svarade på uppgav 9 av 10 att de mått dåligt över sitt utseende eller av sin vikt på grund av könsdiskriminerande reklam.

Att få bort könsdiskriminerande reklam kanske inte är lätt men det behövs nya försök att få till en förändring och arbeta för en lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam.

 

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

Phia Andersson (S)