Motion till riksdagen
2016/17:1168
av Åsa Westlund (S)

Barns rätt till information


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga om berörda myndigheter bör ha en skyldighet att informera barn vid anhållande, häktning av eller rättegång mot deras föräldrar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige ska göra barnkonventionen till lag. Det är mycket välkommet. Det finns många områden där barnens rättigheter måste väga tyngre än vad de gör idag. Ett tydligt sådant exempel är när en förälder anhålls, häktas eller ställs inför rätta. Detta är förstås en traumatisk händelse i ett barns liv. Ändå har myndigheterna inte skyldighet att informera barnen om detta.

Att det inte finns en sådan informationsskyldighet riskerar att göra utsatta barn ännu mer utsatta. Istället för att få denna information under ordnade former riskerar dessa barn att få reda på detta ”på stan” eller via media. Detta kan inte anses vara i enlighet med barnens bästa. Föräldrar som samhället utövar tvångsmedel emot kan knappast anses kapabla att fullgöra sina skyldigheter som föräldrar och vårdnadshavare, så också av det skälet borde det finnas en skyldighet för myndigheterna att informera barn (och deras vårdnadshavare) om att föräldern anhållits, häktats eller ställts inför rätta. 

Vad som ovan anförs om att berörda myndigheter bör ha en skyldighet att informera barn vid anhållande, häktning av och rättegång mot barnens föräldrar bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

 

 

Åsa Westlund (S)