Motion till riksdagen
2016/17:1166
av Caroline Helmersson Olsson och Sara Karlsson (båda S)

Avgifter på pappersfakturor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagstiftningen om faktureringsavgifter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Digitaliseringen är en utmaning och en möjlighet. Vi har en stor grupp i samhället som pensionerades långt innan deras arbetsplatser digitaliserade. Det finns äldre medborgare som saknar möjlighet till fibrer, bredband eller andra digitala lösningar i sitt hem. En dator ligger säkerligen inte högst upp på inköpslistan hos en 80-årig änka.

Vi har en grupp äldre som inte har möjlighet att ta del av digitaliseringens möjligheter och flera av våra medborgare är så kallade fattigpensionärer. Kvinnor som har tagit ett stort ansvar för hem och familj har inte en stor pension och varje krona är värdefull.

Alla har inte heller barn och barnbarn som kan hjälpa till att förklara tekniken och kanske bistå med inköp av datorutrustning. Det finns naturligtvis äldre personer som mycket lätt tagit till sig den nya tekniken och utan problem hanterar det digitaliserade samhället, det är inte dem det här handlar om.

Fakturaavgifter kan därför anses vara diskriminerande.

Det finns ett sätt att slippa dem, att skaffa en e-faktura. Om du inte har möjlighet till det får du betala en avgift på varje pappersfaktura. Du kan få betala allt från 19–45 kr per faktura. Ibland till och med mer.

Autogiro kan fungera bra för fasta utgifter men många äldre betalar med privatgiro eller går till banken och betalar. Då får de dessutom betala en avgift för att betala.

E-faktura kräver internetbank, internetbank kräver uppkoppling och det är få som tycker att det känns bra att sitta på biblioteket vid en allmän dator när man betalar sina räkningar.

Enligt allmänna avtalsrättsliga principer kan faktureringsavgift tas ut endast om parterna har kommit överens om detta vid avtalets ingående eller det kan anses stå i överenskommelse med handelsbruk eller sedvänja i branschen. För att faktureringsavgift ska kunna tas ut räcker det således inte med att säljaren enbart på fakturan kräver faktureringsavgift. Näringsidkaren ska ge information till kunden om alla kostnader som kan tillkomma med anledning av avtalet.

Frågan är om detta efterlevs och/eller uppfattas om man varit kund hos företaget under en lång tid.

Det är inte heller så lätt att byta telefonbolag, elleverantör eller bank när man får ett brev om att fakturaavgift införs och man så att säga blivit informerad om nya regler.

Lagstiftningen bör ses över ur ett diskrimineringsperspektiv.

 

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Sara Karlsson (S)