Motion till riksdagen
2016/17:1157
av Lars Eriksson (S)

Utvisning av kristna konvertiter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en översyn av lagstiftningen mot bakgrund av ärenden om utvisning av kristna konvertiter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Europadomstolen konstaterade under våren 2016 att Sverige måste göra en bedömning av riskerna innan en konvertit till kristen tro kan utvisas för att inte bryta mot de mänskliga rättigheterna. Hur detta påverkar Migrationsverkets sätt att utreda liknande ärenden vet inte myndigheten.

Enligt iransk lagstiftning är det förbjudet att lämna islam, vilket bekräftats av det iranska parlamentet 2008. Mot denna bakgrund har Europadomstolen anfört att kristna konvertiter som flytt från Iran inte ska skickas tillbaka till sitt ursprungsland. I Sverige finns dock fall där Migrationsverket och migrationsdomstolen har beslutat att utvisa kristna konvertiter till Iran. Detta är en orimlig ordning som väcker frågor om huruvida svensk asylpolitik lever upp till de mänskliga rättigheterna. Jag föreslår därför att den svenska migrationslagstiftningen i detta avseende ses över med anledning av att människor som lämnat islam och konverterat till kristendomen uppenbarligen kan få utvisningsbeslut till länder som förbjudit konvertering från islam. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

 

 

Lars Eriksson (S)