Motion till riksdagen
2016/17:1151
av Peter Jeppsson och Suzanne Svensson (båda S)

Harmonisering av fiskelagarna runt Östersjön


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att samma regler ska gälla för alla länder runt Östersjön gällande yrkesfisket efter lax och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Runt Östersjön råder olika lagar och regler för yrkesfisket av lax, beroende på land. I Sverige finns i dag de mest restriktiva fiskelagarna. Danska fiskare kan t.ex. i dag fiska lax och sälja den i Sverige på sätt som inte svenska fiskare tillåts göra. Andra regler gäller även för finska laxfiskare. Vi kan inte ha olika regler angående yrkesfisket runt Östersjön.

Flera av bestånden av vildlax i Östersjön är svaga. För att anpassa fisket till varje bestånds skyddsbehov sker sedan 2013 allt svenskt yrkesfiske efter lax med fasta fällor på grunt vatten nära älvarnas mynningar. Havs- och vattenmyndigheten har även beslutat att fasa ut yrkesfisket efter lax i öppet hav för att skydda de svaga bestånden. Detta beslut har inneburit att det småskaliga yrkesfisket efter lax i södra Östersjön helt har stoppats. Beslutet har därmed fått stora negativa konsekvenser för svenska yrkesfiskare i södra Östersjön.

Det är av största vikt att vi vårdar våra bestånd av svaga arter. Bland dessa finns otvetydigt den vilda Östersjölaxen. Men lika viktigt är att vi arbetar tillsammans mellan Östersjöns strandstater för att värna dessa arter. Då kan vi inte ha olika regler för fiskare från olika länder.

Samtidigt har ovanligt mycket lax vandrat upp för de svenska älvarna i sommar. Mycket talar för att laxvandringen kan slå rekordet från 2001.

En viktig faktor är att utvandringen av smolt, 15–25 centimeter stora unglaxar, från älvarna till havet har ökat de senaste åren. Dessutom har laxarnas naturliga dödlighet, på grund av näringsbrist eller andra orsaker, minskat under livet i havet.

Vi menar att Sverige bör driva att samma regler ska gälla för alla länder runt Östersjön gällande yrkesfisket efter lax. På detta sätt kan vi både säkra laxbeståndet på sikt och även upprätthålla en konkurrensneutralitet mellan fiskare från olika länder.

 

 

Peter Jeppsson (S)

Suzanne Svensson (S)