Motion till riksdagen
2016/17:1145
av Ann-Christin Ahlberg och Petter Löberg (båda S)

Taket i bostadstillägget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över taket i bostadstillägget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nuvarande tak om 5 000 kronor är för lågt i förhållande till de hyror som gäller framför allt för nyproducerade lägenheter. Taket höjdes senast 2006 och hyrorna har ökat mycket sedan dess.

För att få en bra bostad måste många pensionärer flytta till en mer tillgängliganpassad bostad. De flesta bor idag i en lägenhet utan hiss eller i en villa med trappor. Många av de lägenheter som fungerar bra ur tillgänglighetssynpunkt är ofta nyproducerade och har därmed en alltför hög hyra för många hyresgäster. Särskilt kvinnor har svårt att klara kostnaden på grund av en låg pension. Skillnaden i medianinkomster mellan män och kvinnor är fortfarande cirka 25 procent bland nyblivna pensionärer.

Det byggs nya trygghetsbostäder för att möta efterfrågan på bra lägenheter för äldre. Då måste också den ekonomiska möjligheten finnas för de som behöver flytta in. En lämplig nivå för taket i bostadstillägget är en hyra på 7 300 kronor. Hyror justeras i de flesta fall årligen och därför bör en justering av taket till bostadstillägget ske varje år. En översyn av taket i bostadstillägget behöver genomföras för att komma tillrätta med problemet.

 

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

Petter Löberg (S)