Motion till riksdagen
2016/17:1144
av Emanuel Öz (S)

Stärkt sjukförsäkring


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över och stärka skyddet i sjukförsäkringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De som har förtidspension, s.k. sjukersättning, har en ekonomiskt besvärlig situation. Att vara handikappad från unga år eller få en sjukdom som gör det omöjligt att kunna arbeta eller studera är också en livslång besvärlig situation. Om man överhuvudtaget kan få och orka arbeta, så får man inte arbeta mer än fem timmar i veckan och inte tjäna mer än 5 000 kr i månaden för att få behålla sjukersättningen.

När man har uppnått ålderspension, så har människor i regel under de aktiva åren hunnit skaffa sig både ett komplett hem och kunnat leva ett normalt liv när det gäller det ekonomiska. För de som i tidig ålder får sjukersättning finns inte den möjligheten, utan man lever fattig hela livet. Dessutom ger sjukersättningen inga ålderspensionspoäng. Efter fyllda 65 år blir man ännu fattigare. Det kan inte vara rimligt i ett välfärdssamhälle som Sverige, att människor med de största behoven ska leva hela sitt liv i fattigdom, beroende av andras välvilja. Det är därför av vikt att sjukersättningen uppräknas i syfte att rimliggöra levnadsstandarden så att den som uppbär sjukersättning ska kunna leva normalt som andra människor i vårt samhälle.

Därtill behövs ett förstärkt skydd i sjukförsäkringen. De som uppbär sjukpenning och sjukersättning behöver känna sig trygga och säkra med att de erhåller ekonomisk ersättning som de är berättigade till. En översyn behövs för att stärka skyddet i sjukförsäkringen.

 

 

Emanuel Öz (S)