Motion till riksdagen
2016/17:1142
av Catharina Bråkenhielm och Kenneth G Forslund (båda S)

Sjöpungar en ren miljövinst


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om odling av sjöpungar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Biogas är ett av de drivmedel som kan användas för att fasa ut fossila bränslen för transporter. Ska produktionen öka behövs mer material.

Sjöpungar är fingertjocka och halvt genomskinliga. De finns i saltvatten och lever av växtplankton som de får i sig genom att filtrera stora mängder vatten.

Det pågår ett intressant projekt i Bohuslän där sjöpungar odlas för att sedan rötas till biogas. Myndigheten har gett drygt tio miljoner i bidrag till projektet som bland annat ska undersöka hur mycket biogas som sjöpungarna kan producera och om odlingarna medför några risker för havsmiljön. Går allt som planerat har sjöpungarna förutsättningar att bli en dubbel miljövinst. Förutom att bli ett förnybart bränsle renar organismen samtidigt havet. Enligt de beräkningar som har gjorts skulle skörden av en sjöpungsodling på en hektar havsyta innebära att 15 ton kväve och 1,5 ton fosfor tas upp ur havet med biomassan.

I dag produceras knappt 1,8 terrawattimmar biogas i Sverige. Fullt utbyggd skulle odling av sjöpungar kunna fördubbla biogasproduktionen, enligt Energimyndighetens beräkningar. Mer än hälften av dagens produktion blir fordonsgas.

Vi menar att odling av sjöpungar kan öka och regeringen bör på olika sätt arbeta för att så sker.

 

 

Catharina Bråkenhielm (S)

Kenneth G Forslund (S)