Motion till riksdagen
2016/17:1138
av Jasenko Omanovic (S)

Idrott, matematik, fysik och kemi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa möjligheter att främja inlärningen av matematik och naturvetenskapliga ämnen genom att använda sig av barns och ungdomars intresse för idrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett högteknologiskt exportland, ett land som är ett paradis för all högteknologisk kompetens. Dessutom har Sverige en lång historia av uppfinningar som har blivit framgångsrika produkter.

Idag kan vi konstatera att Sverige, även i framtiden, kommer att behöva denna kompetens på alla områden som har teknisk beröring. Men vi kan se att kunskaper och intresse för matematik, fysik och kemi inte har legat i topp hos den nya generationen elever. Däremot är idrotten något som lockar en hel del ungdomar. Vi borde använda oss av intresset för idrotten för att öka intresset för ämnen som fysik, matematik och kemi.

I Sverige har vi 19 stycken Science Centers som tillsammans med Riksidrottsförbundet (som genom olika idrottsföreningar finns i hela landet) samt universitet och högskolor med lärarutbildning (som också finns över hela landet) kan utveckla metoder för att kunna använda olika idrottsmoment för inlärning av matematik, fysik och kemi. Grundförutsättningar för att kunna använda olika idrotter för inlärning av matematik och naturvetenskapliga ämnen finns.

Idrottsrörelsen har varit framgångsrik när det gäller att uppmärksamma kostens betydelse för idrottsutövande och hälsa. Nu gäller det att applicera det på flera ämnen. Fotboll, ishockey, gymnastik, simning med flera är matematikens, fysikens och kemins hemmaplan.

Låt idrotten vara en port till ett vetenskapligt äventyr.  

Riksdagen bör skapa möjlighet till att främja inlärning av matematik och naturvetenskapliga ämnen med hjälp av barnens och ungdomarnas intresse för idrotten.

 

Jasenko Omanovic (S)