Motion till riksdagen
2016/17:1127
av Kalle Olsson och Anna-Caren Sätherberg (båda S)

Person- och lokalkännedom för effektivt polisarbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att genom nya tekniska lösningar säkerställa god lokal- och personkännedom vid polisens kommunikationscentraler och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Som ett led i polisens nya organisation stängdes länskommunikationscentralen (LKC) vid polisen i Östersund och verksamheten flyttades till regionledningscentralen i Umeå. LKC i Östersund var fram tills avvecklingen en integrerad del i Trygghetens Hus som inte bara är en byggnad som rymmer blåljusverksamhet, utan ett koncept som bygger på nära samverkan mellan de medverkande aktörerna. Att kontinuerligt interagera med varandra över myndighetsgränserna har skapat en fördjupad förståelse för respektive aktörs behov och utmaningar. Polisens kommunikationscentral var en viktig pusselbit i Trygghetens Hus.

I en studie av arbetet vid Trygghetens Hus menar forskaren Stefan Holgersson att det finns ett samband mellan en centrals fysiska placering och förutsättningar för att ha en hög person- och lokalkännedom. Exempel som lyfts fram i studien är att en operatör med kunskap om patrullernas förmåga har bättre förutsättningar att kunna leda arbetet på ett mer ändamålsenligt sätt. Operatörer med personkännedom om brottsaktiva individer i ett område kan snabbt få ett uppslag om vem som kan vara inblandad i ett brott; det kan också vara betydelsefullt för att förstå allvaret i en situation. God lokalkännedom gör det lättare att förstå vilken plats det handlar om och att uppfatta referenser i närmiljön.

Med avvecklingen av LKC i Östersund följer att avstånden mellan polisens kommunikationscentral och inringande medborgare blir längre. Holgersson menar emellertid att ett sätt att stärka lokal- och personkännedomen i polisens nya organisation är att skapa virtuella ledningscentraler som är sammankopplade för att ge en känsla av att vara i samma rum. Operatörer och befäl jobbar tillsammans virtuellt men befinner sig på olika geografiska platser i regionen. Tekniken för detta finns och tillämpas inom andra verksamheter.

Ett mål med den nya polisorganisationen är att öka polisens närhet till medborgarna. Det är emellertid ett faktum att avstånden mellan kommunikationscentral och inringande medborgare ökar och särskilt påtaglig blir förändringen i Region Nord. Länskommunikationscentralerna brukar beskrivas som ”hjärtat” i polisverksamheten, och oron är stor att de ovan redovisade vinsterna med en lokalt förankrad länskommunikationscentral nu försvinner. Stefan Holgerssons studie innehåller konstruktiva och lösningsorienterade förslag.

 

 

Kalle Olsson (S)

Anna-Caren Sätherberg (S)