Motion till riksdagen
2016/17:1126
av Lars-Axel Nordell (KD)

Individuellt friskvårdsavdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur dagens friskvårdsavdrag via arbetsgivaren kan ersättas med ett individuellt friskvårdsavdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 21 juni 2016 lämnade Skatterättsnämnden ett förhandsbesked som innebär att det ska bli möjligt att utnyttja sitt friskvårdsbidrag till att spela på en driving range eller en play-and-pay-bana. Förhandsbesked från Skatterättsnämnden har dock blivit överklagat av Skatteverket och nu väntar en prövning i Högsta förvaltningsdomstolen.

Golf har tidigare inte ingått i friskvårdsbidraget där anställd personal av sin arbetsgivare skattefritt kunnat få gymkort eller tillgång till andra motionsaktiviteter, då just golf inte har klassats som en enklare form av motion.

Förutom golf finns det flera populära idrotter som Skatteverket inte godkänt som lämplig friskvård, exempelvis motionsridning och utförsåkning på skidor. Att peka ut just dessa motionsaktiviteter som kostsamma eller inte vara av enklare slag bygger på antagna kostnadskalkyler och okunskap kring sporten och dess fysiska verkan.

Det är enbart anställda med arbetsgivare som erbjuder friskvårdsbidraget som över huvud taget kan få chansen att ta del av friskvårdsbidraget. Studenter, pensionärer, arbetslösa och egenföretagare står utanför. Till det kommer att enbart 2530 procent av befolkningen i åldrarna 15–70 år utnyttjar friskvårdsbidraget, vilket är en oacceptabelt låg nivå. Många tar gladeligen emot sin löneförmån men använder det inte i särskilt stor utsträckning.

Det är en framgång att nu Skatterättsnämnden kommit fram till att acceptera golf som friskvårdsförmån. Men för att en betydligt större del av befolkningen ska kunna komma i åtnjutande av friskvårdsförmånen borde dagens system som går via arbetsgivarna ersättas med ett individuellt friskvårdsavdrag. Om den motionerande medborgaren får göra ett skatteavdrag för köp av friskvårdstjänster i sin självdeklaration får vi ett system som liknar de väl fungerande ROT- och RUT-avdragen. Då kan många fler få tillgång till statligt subventionerad friskvård.

Med en sådan reform skulle friskvårdsavdraget också kunna omfatta fler motionsidrotter, bli mer rättvist och nå fler som kan utnyttja friskvårdsstödet. Regeringen bör därför utreda möjligheten att införa ett individuellt friskvårdsavdrag.

 

 

Lars-Axel Nordell (KD)